Nie zawsze przy śniadaniu mamy ochotę na syte potrawy, większość z nas woli w tym czasie przekąsić coś słodkiego. Jednak zaczynanie dnia od tabliczki czekolady niestety nie jest najzdrowszym rozwiązaniem.
Co zatem warto przygotować, by zjeść słodkie a jednocześnie pożywne i zdrowe śniadanie? Gofry, omlety i naleśniki to pierwsza z niezawodnych propozycji. Podawać je możesz z dżemami, konfiturami czy kremem czekoladowym.
Te pomysły na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym smakoszom, którzy zazwyczaj niechętnie jadają śniadania. Słodkie są też propozycje wszelkich sałatek owocowych: truskawki, gruszki, brzoskwinie i maliny, a do tego jogurt to bardzo zdrowa opcja, zwłaszcza dla osób będących na diecie i dbających o linię.
Takie śniadanie dostarczy przy okazji dużo węglowodanów, dzięki czemu organizm będzie miał energię jeszcze na długie godziny w ciągu dnia. Na słodko możesz podać też musli, dodając do niego kawałki czekolady lub słodkich, suszonych owoców, np.
bananów, daktyli czy brzoskiwń.