Często zajadami się słodyczami, których bazą jest sezam, ale w rzeczywistości w ogóle nie doceniamy jego znaczenia. Podczas gdy w Azji jest to niesamowicie popularna potrawa, u nas wciąż jest używany sporadycznie. A warto robić to częściej, bo to produkt roślinny będący źródłem niezwykle cennych substancji.
Sezam zapewnia dużą ilość białka i to składającego się z wysokiej jakości aminokwasów. Dlatego relatywnie często wykorzystywany jest przy wysokobiałkowej diecie wegetarian. Unikatowe składniki tej rośliny to sezamol i sezamolina, będące naturalnymi przeciwutleniaczami.
To także produkt roślinny bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na podnoszenie poziomu energii w organizmie. Dzięki zawartości protein, aminokwasów i węglowodanów, sezam jest bardzo łatwo przyswajalny. Poprzez swoją zawartość działa profilaktycznie w stosunku do cukrzycy, pomaga obniżyć cholesterol i poprawić zdrowie oczu czy układu oddechowego.
Jako produkt roślinny obfity w żelazo, sezam zalecany jest osobom cierpiącym na anemię.