Profilaktyczne działanie komosy ryżowej

Profilaktyczne działanie komosy ryżowej

Komosa ryżowa to produkt roślinny, który ma szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób.

Jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu usprawnia pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza apetyt.

Jednocześnie jest to właściwość, która zmniejsza poziom glukozy we krwi, co czyni ją produktem wskazanym dla osób chorych na cukrzycę.

Quinoa polecana jest także osobom chorym na celiakię.

Produkt ten uważany jest rośliną bezglutenową i dlatego doskonale wpasuje się w dietę osób uczulonych na gluten, dotkniętych chorobą trzewną.

Jednocześnie dzięki pełnowartościowemu białku może być substytutem produktów pochodzenie zwierzęcego, dzięki czemu może znaleźć się w menu wegetarian.

Roślina ta bogata jest także w wartości odżywcze i minerały, których nie znajdziecie w innych produktach roślinnych czy zbożach.

Są to chociażby wapno, fosfor, miedź, mangan czy kwas foliowy, które mają bardzo pozytywny wpływ na działanie ludzkiego organizmu.

Komosa ryżowa zawiera także witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne głównie za wzorowe funkcjonowanie układu nerwowego.