Szpitale kojarzą się przeważnie z ratowaniem życia ludzkiego oraz wykonywaniem mniej lub bardziej skomplikowanych operacji. Tymczasem szpitale świadczą wiele innych (więcej…)
Często zajadami się słodyczami, których bazą jest sezam, ale w rzeczywistości w ogóle nie doceniamy jego znaczenia. Podczas gdy w Azji jest to niesamowicie popularna potrawa, (więcej…)
Komosa ryżowa to produkt roślinny, który ma szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób. Jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu usprawnia pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza apetyt. Jednocześnie (więcej…)
Soja zaliczana jest do czołówki wśród najzdrowszych jadalnych roślin świata. Już ponad 3000 tysiące lat temu była spożywana przez Azjatów i uważana wręcz za świętość ze względu na jej zdrowotne...
„Szparagówka”, jak popularnie nazywana jest fasola szparagowa, to jedna z najpopularniejszych odmian fasoli zwykłej. Początki jej uprawy zaczęły się już około 7000 tysięcy lat temu na terenie (więcej…)
Rośliny strączkowe często posiadają mnóstwo wartości odżywczych, a soczewica pozytywnie wyróżnia się na ich tle. Nie tylko zawiera mnóstwo korzystnie wpływających na działanie organizmu składników, ale dodatkowo (więcej…)