Błonnik jest bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Powinno być go dużo zwłaszcza w przypadku posiłków osób, które się odchudzają lub zależy im na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co zatem warto jeść na śniadanie, by było ono bogate w błonnik? Na pierwszy plan wysuwają się owoce i warzywa, zwłaszcza strąkowe.
Dużo błonnika w składzie mają także produkty zbożowe – kasza, otręby, płatki. Jeść należy także pieczywo razowe oraz żytnie. Posiłki przygotowane na bazie takich produktów będą przede wszystkim niskokaloryczne, a zawarty w nich błonnik obniży poziom wchłanianego cholesterolu.
Ureguluje także ciśnienie krwi i spowolni rozkład węglowodanów – dzięki temu organizm sprawniej będzie zarządzał zgromadzoną energią i nie tak szybko zacznie domagać się kolejnego, sytego posiłku. Warto wiedzieć, że błonnika nie posiadają mięsa, w tym także ryby. Próżno szukać go także w produktach tłuszczowych, masłach oraz olejach.
Te produkty zarezerwuj zatem na porę obiadową lub kolację. Polecamy restauracja na kolację warszawa.