„Szparagówka”, jak popularnie nazywana jest fasola szparagowa, to jedna z najpopularniejszych odmian fasoli zwykłej. Początki jej uprawy zaczęły się już około 7000 tysięcy lat temu na terenie dzisiejszej Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie cieszy się wzięciem praktycznie na całym świecie, przez Azję, Europę aż po obie Ameryki. W Polsce zajadamy się dwiema odmianami – zieloną oraz żółtą. Pierwsza z nich ma bardziej wyrazisty smak, druga oferuje bardziej delikatne doznania smakowe.
Zielony rodzaj fasoli jest lepszym źródłem kwasu foliowego, zalecanego kobietom w ciąży, oraz witaminy A, dzięki czemu wskazana jest dla osób chorych na cukrzyce. Z kolei odmiana żółta jest bogata w takie pierwiastki jest fosfor i potas. Bez względu na to, którą z rodzajów wybierzemy, to fasola może mieć wyraźny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera w sobie witaminę C, dzięki czemu korzystnie wpływa na ludzki układ odpornościowy. Przeciwutleniacze i witamina B działają profilaktycznie wobec zawału serca.
Z kolei poprzez zawartość witaminy K wzmacnia kości i staje się pożądanym składnikiem dziecięcej diety.