Metoda Montignac jest rodzajem diety, która bazuje w głównej mierze na indeksie glikiemicznym.
Indeks ten jest procentowym wskaźnikiem określającym szybkość z jaką zwiększa się we krwi stężenie glukozy na skutek spożycia danego pokarmu w stosunku do szybkości zwiększania się jego poziomu w przypadku spożycia tej samej ilości węglowodanów, tyle, że w postaci czystej glukozy.
Produkty spożywcze, dla których charakterystyczny jest wysoki indeks glikemiczny to na przykład ziemniaki, chipsy, piwo, czy dynia.
Do przeciwstawnej grupy należą zaś pomidory, czosnek, bądź pełnoziarnisty chleb.
W diecie Montignaca chodzi o osiągnięcie efektu jak najmniejszej wypadkowej stężenia cukru we krwi po posiłku, przy czym stan ten powinien być osiągnięty przy zachowaniu równowagi odżywiania oraz normalnym spożywaniu pokarmów klasyfikowanych jako węglowodany.
Stosując tę metodę odchudzania należy jeść posiłki w dwóch alternatywach: białkowo-węglowodanowej, dla której IG nie przekracza 50 oraz tłuszczowo-białkowej, w przypadku której IG nie jest wyższy od poziomu 35.