Lecznicze właściwości soi

Lecznicze właściwości soi

Soja zaliczana jest do czołówki wśród najzdrowszych jadalnych roślin świata. Już ponad 3000 tysiące lat temu była spożywana przez Azjatów i uważana wręcz za świętość ze względu na jej zdrowotne właściwości.

W aptekach często można kupić lecznicze produkty z soi, a ona sama uważana jest za zdrową żywność. Czemu soja zawdzięcza swoją „renomę”? To doskonałe źródło węglowodanów i zaliczanych do najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

To także sporo witamin z grupy B, oddziałujących na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz minerały takie jak chociażby potas, fosfor, magnez i wapń. Soja zawiera także przeciwutleniających.

Taki skład tegoż produktu roślinnego sprawia, że jedzenie soi ma bardzo duże znaczenie dla profilaktyki i zapobiegania chorobom. Zawarte w niej składniki zmniejszają chociażby ryzyko zachorowania na miażdżyce, niwelują szanse na problemy z sercem i mają swój udział w przeciwdziałaniu nowotworom.

Dodatkowo zapobiega także osteoporozie, czyli chorobie masy kostnej.