Rośliny strączkowe często posiadają mnóstwo wartości odżywczych, a soczewica pozytywnie wyróżnia się na ich tle. Nie tylko zawiera mnóstwo korzystnie wpływających na działanie organizmu składników, ale dodatkowo może być wykorzystywana w różnorakich dietach.
To wszystko dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu. Ten atrybut czyni soczewicą idealnym produktem dla ludzi, którzy próbują zrzucić zbędne kilogramy oraz dla osób chorych na cukrzyce.
Szczególnie popularna jest wśród wegetarian jako alternatywa dla produktów mięsnych. Soczewica jest bogata w witaminę B, a także składniki takie jak magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk czy kwas foliowy.
Duże znaczenie odgrywa błonnik pokarmowy, który pomaga ludzkiemu organizmowi redukować poziom tłuszczu oraz glukozy. Zawarte w soczewicy składniki odpowiedzialne są za zapobieganie dolegliwościom takim jak nadciśnienie, anemia czy miażdżyca.
Dzięki obecności kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Soczewica może pokrywać nawet 45% zapotrzebowania dziennego na folacynę.